• Proudies
 • Posts
 • ☕️ Robèrt van Beckhoven: "Ik ga nooit met pensioen"

☕️ Robèrt van Beckhoven: "Ik ga nooit met pensioen"

Wanneer Robèrt van Beckhoven vroeger tegen zijn collega-bakkers zei dat ze alle Halloween-, Kerst- en Pasen-gerelateerde versiering links zouden moeten laten liggen en ‘lekker zelf in die etalage moesten gaan staan’, keek iedereen hem raar aan. Vandaag de dag kun je bij Robèrt terecht voor allerlei soorten vakmanschap die de meeste bakkers al lang niet meer beoefenen en je raadt het al, de bakkers staan gewoon lekker zelf in de etalage.

Goedemorgen.

Wij hopen dat je net als wij genoten hebt van het afgelopen weekend. In onze nieuwsbrief van vandaag:

 • Robèrt van Beckhoven: "Ik ga nooit met pensioen"

 • Stockholm: een stad van eilanden

 • Waarom onze hersenen verlangen naar schoonheid, kunst en natuur

 • Het verloren geluk: een verkenning van nostalgie

 • Starten met Filosofie

 • Wat we deze week lezen: "De nomade" door Anya Niewierra

 • Verminder jouw blootstelling aan microplastics met deze tips

 • Sneeuwvlokjes vs. botte boomers

 • Alle wegen van de kunst leiden naar Rome

 • Raadsel van de week - de winnaar ontvangt een cursus naar keuze!

Fijne week!👋

Proudies Redactie

HIGHLIGHT
Robèrt van Beckhoven: "Ik ga nooit met pensioen"

Wanneer Robèrt van Beckhoven vroeger tegen zijn collega-bakkers zei dat ze alle Halloween-, Kerst- en Pasen-gerelateerde versiering links zouden moeten laten liggen en ‘lekker zelf in die etalage moesten gaan staan’, keek iedereen hem raar aan. Vandaag de dag kun je bij Robèrt terecht voor allerlei soorten vakmanschap die de meeste bakkers al lang niet meer beoefenen en je raadt het al, de bakkers staan gewoon lekker zelf in de etalage.

REIZEN
Stockholm: een stad van eilanden

Stockholm, de hoofdstad van Zweden, is een betoverende mix van historische charme en moderne innovatie. Verspreid over 14 eilanden en verbonden door 57 bruggen, heeft Stockholm de bijnaam "Venetië van het Noorden" verdiend vanwege zijn schilderachtige waterwegen en prachtige architectuur. Deze Scandinavische parel biedt een unieke combinatie van cultureel erfgoed, natuurlijke schoonheid en vooruitstrevend design.

Lees hier verder >

PROUDIES ABONNEMENT
Onbeperkt toegang tot lezingen en activiteiten

Sluit je aan bij en geniet van toegang tot onze unieke evenementen en activiteiten. Met het Proudies Abonnement beleef je het beste wat kunst, cultuur, natuur en filosofie te bieden heeft. Krijg toegang tot exclusieve events en geniet van voordelen.

Het abonnement is inclusief:

Gratis deelname aan Proudies Activiteiten en exclusieve evenementen
Onbeperkt toegang tot onze academie vol online cursussen
Onbeperkt toegang tot alle online lezingen
Membership kaart vol promoties van onze aangesloten partners

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
“De lezingen zijn elke keer weer iets om naar uit te kijken. Van vogelspotten tot aan kunstgeschiedenis - er is altijd wel iets leuks."

Meer informatie >

Let op: de prijs van het abonnement gaat na 1 juli naar € 12,00 per maand.

WELZIJN
Waarom onze hersenen verlangen naar schoonheid, kunst en natuur

De menselijke fascinatie voor schoonheid, kunst en natuur is diep geworteld in onze hersenen. Dit verlangen is niet louter een luxe, maar een essentieel onderdeel van ons welzijn en cognitieve functioneren. Het veld van neuro-esthetiek onderzoekt hoe onze hersenen schoonheid en kunst waarnemen, verwerken en erop reageren, en biedt inzicht in waarom deze ervaringen zo belangrijk voor ons zijn.

Lees hier verder >

NIEUWE CURSUS
Starten met Filosofie

👋 NIEUW BIJ PROUDIES
Deze cursus biedt een diepgaande verkenning van de grootste filosofen uit onze geschiedenis. Van de oude wijsheden van de Griekse denkers tot de moderne inzichten van hedendaagse filosofen, we nemen je mee op een intellectuele reis door de tijd.

Onze cursus begint met een online live les waarin je samenkomt met mede-cursisten en onze deskundige docent. Tijdens deze interactieve sessie krijg je niet alleen een overzicht van de belangrijkste filosofische stromingen en figuren, maar word je ook uitgedaagd om zelf actief deel te nemen en je eigen filosofische vragen te onderzoeken.

Bereid je voor op een boeiende mix van historische kennis en persoonlijke reflectie. Doe mee en ontdek hoe de ideeën van grote denkers jouw eigen denken kunnen inspireren en verrijken.

Startdatum: 7 juli om 19.30 
Waar: Online, de eerste les is een live les via Zoom. Daarna is het zelfstandig leren waar en wanneer je wilt. Wij controleren wel jouw antwoorden.
Leraar: Filosoof Gerko Tempelman
Maximaal: 50 studenten

Wees er snel bij want VOL=VOL

Meer informatie over de cursus >

LIFESTYLE
Het verloren geluk: een verkenning van nostalgie

In de wirwar van het leven, doordrenkt met haast en verandering, is het niet ongewoon dat we ons af en toe vastklampen aan de warme deken van nostalgie. We kijken terug naar de tijd die voorbij is gegleden, naar momenten van puur geluk die we toen misschien niet volledig waardeerden. Maar waarom wordt het geluk pas echt duidelijk wanneer het ons ontglipt?

Lees hier verder >

LIFESTYLE
Verminder jouw blootstelling aan microplastics met deze tips

Microplastics zijn overal aanwezig: in onze kleding, telefoons, voedselverpakkingen en zelfs in het water dat we drinken. Deze microscopische plasticdeeltjes kunnen schadelijk zijn voor zowel de gezondheid als het milieu. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om jouw blootstelling aan microplastics te verminderen en bij te dragen aan een schonere omgeving.

Lees hier verder >

WAT WE DEZE WEEK LEZEN
"De nomade" door Anya Niewierra

Anya Niewierra’s nieuwste boek, "De nomade," biedt een meeslepende thriller vol intriges en emotionele diepgang. Het verhaal draait om Olga Liebke, een 37-jarige documentairemaker die samen met haar dementerende vader in het Harz-gebergte woont. Het verlies van haar moeder tijdens haar geboorte heeft een diepe impact op haar leven, en de band met haar vader is sterk maar complex.

Lees hier verder >

WERK
Sneeuwvlokjes vs. botte boomers

De werkvloer van vandaag is een smeltkroes van generaties, elk met hun eigen waarden, werkethiek, en communicatiestijlen. Deze diversiteit kan leiden tot een rijke uitwisseling van ideeën en perspectieven, maar ook tot spanningen en misverstanden, met name tussen de jongere werknemers van de millennial en Gen Z generaties en hun oudere collega's uit de babyboomer en Gen X cohorten. Deze generatiekloof manifesteert zich niet alleen in verschillende opvattingen over werk en communicatie, maar raakt ook aan diepere kwesties van identiteit, zingeving en de veranderende aard van professionele aspiraties.

Lees hier verder >

VRAAG VAN DE WEEK

Lezing

"Wat is het boek (of de boeken) dat je het vaakst als cadeau hebt gegeven, en waarom? Of wat zijn een tot drie boeken die een grote invloed op je leven hebben gehad?"

Onze vragen van de week zijn er om te triggeren; je na te laten denken over belangrijke thema’s in het leven. Deel jouw bevindingen en ervaringen met de Proudies redactie. Stuur een mail naar [email protected].

PROUDIES ACTIVITEITEN
Alle wegen van de kunst leiden naar Rome

Laaft u zich aan al wat de Eeuwige Stad te bieden heeft van de Oudheid tot de barok. Rome is zonder meer overweldigend. De hoofdstad van het Romeinse Rijk, van de pauselijke staat en van het moderne Italië heeft zowel de resten van de antieke stad als de mooiste kerken en paleizen uit de renaissance en barok.

In deze lezing ziet u zowel de bekende monumenten zoals het Forum Romanum, als enkele minder beroemde plekken, zoals de San Clemente, de gelaagde kerk waar maar liefst twee oudere godshuizen onder liggen. U volgt ook de ontwikkeling van de Sint Pieter, ziet de inbreng van duizendpoten als Michelangelo en Bernini en volgt de groei en bloei van een van de mooiste steden ter wereld van de oudste resten tot de barok.

De lezing wordt verzorgd door Bureau Boeiend

Dinsdag, 18 June 19:00 - 20:30
🏛 Locatie: Podium Utrecht, Domstraat 6, 3512 JB Utrecht
Prijs: 25 euro incl. wijn, fris en borrelhapjes
😀 Nog maar 10 plekken beschikbaar!

Proudies abonnees krijgen 12.50 euro korting

PROUDIES ACTIVITEITEN
Bekijk ook onze andere activiteiten

🙋‍♀️ Rondleiding tentoonstelling Breitner in Singer Laren
Klik hier voor meer informatie
Gratis voor Proudies Abonnees

🌳 Tour door het Voedselbos
Klik hier voor meer informatie
20% korting voor Proudies Abonnees

🖼 Crash Course Kunstgeschiedenis
Klik hier voor meer informatie
20% korting voor Proudies Abonnees

🚶🏻‍♀️Wandeling Joods Amsterdam
Klik hier voor meer informatie
Gratis voor Proudies Abonnees

Komende weken wordt de activiteiten kalender aangevuld met nieuwe evenementen. Blijf deze dus in de gaten houden!

Wijsheid voor jouw week
Wijsheid voor de week

Amerikaanse psycholoog Edith Eger:

"Zeg tegen jezelf: ‘als ik toen wist wat ik nu weet, zou ik dingen anders hebben gedaan’."

"En daarmee klaar," zegt ze, "Want schuld is in het verleden, en het enige dat je niet kunt veranderen is het verleden."

Elke week delen we inspirerende citaten en gedachten die je aan het denken zetten en je week een positieve draai kunnen geven. Heb jij een inspirerende quote of gedachtegang voor deze week? Stuur hem in naar [email protected] en wie weet zie je jouw inzending terug in onze nieuwsbrief!

RAADSEL VAN DE WEEK
Rara wie ben ik?

Ontcijfer de aanwijzingen om te onthullen wie deze iconische figuur is:

‍Ik ben een zanger en songwriter, geboren in 1941, die een revolutie teweegbracht in de muziekwereld met mijn poëtische teksten en unieke stemgeluid.

Ik begon mijn carrière in de jaren '60 en werd een belangrijk figuur in de Amerikaanse folk- en rockmuziek, met een aantal iconische nummers die nog steeds populair zijn.

Mijn muziek heeft vaak thema's van sociale en politieke verandering aangesneden, wat mij tot een stem van mijn generatie maakte.

In 2016 ontving ik de Nobelprijs voor Literatuur voor mijn bijdrage aan de muziek, een ongekende erkenning voor een muzikant.

Rara, wie ben ik?

Klik hier om het antwoord van vorige ‘Proudies Trivia’ te bekijken.

CULTUURTIP
Cobramuseum

Beeld: Pierre Verger. Salvador, Bahia, Brazil, 1950s © Pierre Verger Foundation

Pierre Verger – The One That I Am Not

vrijdag 31 mei 2024 t/m zondag 29 sep 2024

Het Cobra Museum toont een selectie van werken uit het omvangrijke oeuvre van de fotograaf Pierre Verger (Parijs 1902 - Salvador 1996). Hij is een Franse fotograaf, antropoloog, botanicus en schrijver die het grootste deel van zijn leven woont in de stad Salvador in Brazilië.

Diana Blok – I challenge you to love me

vrijdag 31 mei 2024 t/m zondag 29 sep 2024

De tentoonstelling I challenge you to love me toont een overzicht van het werk van de fotografe en kunstenares Diana Blok (Uruguay, 1952). Met haar werk onderzoekt Diana onderwerpen als identiteit, gender, seksuele diversiteit en cultuur.

Klik hier om naar de website te gaan.

MEER VAN PROUDIES

🙌 Lees al onze artikelen

 • Lees hier al onze andere artikelen

📅 Bekijk onze selectie van culturele activiteiten

 • Bekijk hier onze agenda

🤩 Word lid van Proudies

 • Klik hier voor meer informatie

🚀 Bekijk onze andere cursussen 

 💼 Onze nieuwe vacatures

🎧 Luister naar onze podcasts

Join the conversation

or to participate.